fbpx

האדריכל החברתי ואיש השלום המצרי חסן פתחי נולד ב-23 במרץ 1900

יום בהיסטוריה סוציאליסטית

ב-23 במארס 1900 נולד באלכסנדריה, גדול אדרכלי מצרים, חסן פתחי, בוגר אוניברסיטת קהיר. לבד מאדריכלות היה פתחי מוזיקאי חובב, מחזאי וממציא. הוא עיצב כ-160 פרויקטים, החל ממבנים צנועים וקטנים ועד לפרויקטים רחבי היקף כגון כפרים, שכונות, תיאטראות, מבני ציבור ועוד. פתחי הכיר היטב שיטות בנייה עתיקות ובמיוחד כאלה הקשורות במורשת הבנייה המצרית. הוא אימן תושבים מקומיים ליצור בעצמם את חומרי הבנייה ואת פרטי הבניין, ולבנות את בנייניהם בכוחות עצמם.

הוא החל ללמד במכללה לאמנויות בשנת 1930, ובסוף שנות ה-30 החל לתכנן מבנים. יצירתו זכתה לשבחי הביקורת הבינלאומית על מעורבותו בבנייה ובגלל מה שהוא הגדיר “אדריכלות לעניים”. ב-1954 היה לגורם מוביל בפקולטה לאמנויות באוניברסיטה. באותה עת הפך לאדריכל מוביל בתחום תכנון בתי ספר במסגרת שיתוף פעולה שערך עם משרד החינוך המצרי. ב-1957 היגר לאתונה ותכנן מספר פרויקטים באמצעות שיתופי פעולה עם אדריכלים מקומיים, כמו גם פרויקטים חברתיים בעיראק ובפקיסטאן ובתכנון עירוני באפריקה המשתחררת מהעול הקולוניאלי. ב-1963 חזר לקהיר ובה פעל עד לפטירתו ב-1989.

ב-1969 פרסם פתחי את ספרו “אדריכלות לעניים – ניסוי במצרים הכפרית” (שתורגם לראשונה אשתקד לעברית ופורסם בהוצאת אסיה) המתאר את דרכו המקצועית בעת שתכנן את העיירה גורנה החדשה בדרום מצרים. הספר שפורסם מחדש ב-1973. בספר מציג את ההתנסות שחווה פתחי בראשית דרכו כאדריכל בתכנון לאוכלוסייה כפרית ענייה. בגורנה הוא תכנן מכלול שלם של עיירה, על סמטאותיה ורחובותיה, בתי המגורים שבה, מסחר, תעסוקה, חינוך, בריאות, פנאי, דת ותרבות. פתחי ניסה לפתור את בעיות המגורים ובמקביל לחזק את מסורת הבנייה המצרית, כמו בנייה בלבני בוץ ובהתאם לאקלים המקומי. הספר שמתאר בפרטי פרטים את תהליך התכנון והביצוע זכה לפרסום עולמי ותורגם לעשרות שפות.

אנו עושים מאמצים להביא ידיעות בדוקות ומדויקות, ולא להפר זכויות יוצרים. אם נתקלת בטעות או בהפרת זכויות יוצרים, אנא פנה/י אלינו בהקדם במייל info@zoha.org.il

דילוג לתוכן